Nu trebuie să polemizăm cu experiența de mai multe secole - și dacă ne gândim mai bine, nici nu se poate.
O nouă descoperire a zilelor noastre în ceea ce privește mărul este că antioxidantul aflat în cantități mari în coaja mărului împiedică creșterea celulelor canceroase, precum și creșterea mai lentă a acestora, cel puțin în cazul cancerului de sân și de prostată. Prin urmare s-a descoperit că coaja mărului este antidotul cel mai bun și mai ieftin în cazul unor tumori. De aceea este o idee foarte proastă să mănânci mărul decojit.
Totodată este cunoscută ideea că consumul de mere ajută la evitarea formării bolilor de inimă, scade nivelul colesterolului, chiar și hipertensiunea.
Consumul de mere te ajută și dacă digestia nu funcționează în mod corespunzător: foarte mulți spun că în cazul constipației te ajută mărul crud, iar în caz de diaree mărul fiert face minuni.
Acidul din fruct aflat în măr ajută la funcționarea optimă a intestinelor și a ficatului, și cei care fac cură de slăbire pot consuma mere multe. În ceea ce privește detoxifierea, cura de mere este imbatabilă, și cântarul va arăta mai puțin apoi după finalizarea curei.