Cum ne protejăm de caniculă

Verile sunt din ce în ce mai toride pe an ce trece. Unde sunt acele luni de iulie și august când temperatura de 30 de grade Celsius s-a considerat căldură mare? 

În zilele noastre nici canicula de 36-38 de grade nu este rară, de aceea trebuie să fim atenți la corpul și sănătatea noastră, pentru că marea căldură poate suprasolicita organismul. Sunt afectați mai ales copiii și vârstnicii!

Cum supraviețuim caniculei, cea mai importantă măsură de protecție este consumul lichidelor în cantitate corespunzătoare. Recomandarea generală este consumul de cel puțin doi litri de apă, dar în timpul căldurii mari nu se consideră extremă nici consumarea a 2,5-3 litri de lichide – mai degrabă se recomandă.

Însă la consumul de lichide trebuie să acordăm mare atenție ce bem: nu se recomandă consumul băuturilor cu conținut mare de zahăr și cofeină. La fel se va evita consumul de alcool sau bere.

În lupta împotriva căldurii mari merită să acordăm atenția și locuinței: se recomandă să ținem închise ferestrele dinspre sud, unde bate soarele în casa noastră, și să le întunecăm. Și să le deschidem doar noaptea, când temperatura este puțin redusă. A nu se utiliza instalații electrice inutile de care nu avem absolut nevoie, pentru că și acestea încălzesc.

Dacă nu avem acasă aer condiționat, sau trebuie să umblăm pe stradă, e bine să intrăm măcar pentru o perioadă scurtă în spații unde sunt instalate astfel de aparate, de exemplu la magazine. Tot ce trebuie rezolvat, pentru a nu sta în cea mai mare căldură – între orele 12 și 15 – trebuie soluționat înainte sau după.

Ne ajută și vestimentația corespunzătoare: în orice caz avem nevoie de materiale ușoare, de culoare deschisă și naturale. Să nu uităm de protecția capului, iar pălăria trebuie să fie neapărat de culoarea deschisă. Este important, dacă mergem la ștrand, să avem grijă de protecția pielii noastre prin utilizarea cremelor de protecție solară. Și la ștrand ne retragem la umbră între orele 12 și 15, și nu este indicat să ne răcorim corpul supraîncălzit în bazinul cu apă rece – ni se poate opri și inima în urma șocului brusc.

Contact
Romania, Carei, Strada Nicolae Titulescu Nr. 10
Telefon: 0261 861 607
Email: office@goldtfarm.ro
  • map